Wij zijn Marien en Yvonne Kroon en wonen met onze drie kinderen Milou, Lisanne en Frans in Floresti, een dorp vlakbij Cluj-Napoca, een stad in het hart van Transsylvanië in Roemenië.

KroonHoe het begon
Wij hebben in mei 2000 ons comfortabele leventje in Waddinxveen achter ons gelaten om te gaan wonen en werken in Roemenië. We zijn uitgezonden door Christengemeente Bethel.
De eerste 4,5 jaar werkten wij bij een Amerikaanse organisatie in Cluj-Napoca waar wij veel hebben geleerd. Na die periode geloofden wij dat het tijd was om een nieuwe stap te nemen en een andere weg in te slaan.

Stichting Charis
Stichting Charis is een Roemeens-Nederlandse nonprofitorganisatie met een christelijke identiteit. Charis heeft als doel het Evangelie van de Here Jezus handen en voeten te geven in Roemenië. Wij willen zorg dragen voor de zwakkeren in de samenleving, ongeacht hun achtergrond. Wij geloven dat ieder mens belangrijk en de moeite waard is.

We zien in Roemenië helaas een tweedeling tussen arm en rijk. De Roma-zigeuners bevinden zich over het algemeen aan de onderkant van de samenleving. Discriminatie is verboden, maar komt in de praktijk helaas vaak voor.

Veranderingen kosten tijd. Door vooral veel met kinderen te werken hopen we dat de veranderingen plaatsvinden op lange termijn. Door verschillende projecten zoals het onderwijscentrum ‘Speranta’ en het kinderprogramma merken we dat er veranderingen in de kinderen plaatsvinden. Deze kinderen hebben recht op een betere toekomst! Wij werken graag samen met andere stichtingen en kerken om deze doelstellingen in Roemenië te bereiken.

Omdat we als kleine stichting voor 100% afhankelijk zijn van donaties kunnen we helaas niet iedereen helpen. Daarom willen wij verantwoordelijk omgaan met de financiën, door gericht en structureel te werk te gaan. Wij willen als Charis niet alleen in de noden voorzien van vandaag, maar ook op langere termijn. Dan kom je bij de beroemde uitspraak: “Je kan iemand een vis geven of leren te vissen”. Wij als Charis willen graag mensen leren vissen en op eigen benen laten staan.

Meer informatie en nieuws over ons werk is te vinden op onze website en in onze Krooniek (nieuwsbrief).