21-22 juni in gebouw Open Poort, Parklaan 1b, Boskoop

Vervolgde christenen vragen altijd om gebed. Om daaraan gehoor te geven organiseert Open Doors jaarlijks een Nacht van Gebed. Met opzet ’s nachts, omdat juist dan veel vervolgde christenen het extra zwaar hebben.

Samen met leden van zeker drie andere kerken in Boskoop geeft Christengemeente Bethel gehoor aan deze landelijke oproep. Dit jaar gebeurt dat voor de vierde keer in deze interkerkelijke opzet.* Verspreid over de nacht deden de afgelopen jaren steeds enkele tientallen bidders mee.
“We hopen dat veel christenen uit de regio zich aangesproken voelen en van 21 op 22 juni deelnemen aan de Nacht van Gebed”, zegt de organiserende groep, onder de noemer Ik Geloof in Boskoop. “Mensen kunnen er ook voor kiezen om een deel van de nacht mee te bidden. Schuif gerust aan!”


Niet alleen in Boskoop blijven christenen een nacht wakker. Op honderden locaties in Nederland en België bidden vele honderden christenen tijdens de Nacht van Gebed.
De Nacht van Gebed van 21 op 22 juni vindt plaats in Open Poort, Parklaan 1b in Boskoop, vrijwel direct naast het NS-station. De Nacht begint om 22.00 uur en duurt tot 6.00 uur.

Open Doors
De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. Er wordt gebeden voor christenen uit India, Noord-Afrika, Iran, Nigeria en Noord-Korea. Over enkele landen is er een kort filmfragment met bijbehorende gebedspunten waar gezamenlijk voor wordt gebeden. Als christenen maken we deel uit van hetzelfde Lichaam van Christus. Zij worden vervolgd, aangevallen, gevangen gezet, mishandeld, economisch buitengesloten, familiair uitgestoten. Het zijn zware omstandigheden voor hen. Maar zij hebben wél geloofsondersteuning nodig. “Onze gebeden reiken waar wij niet kunnen komen. Want als we bidden dan zijn er geen grenzen”, zegt de oprichter van Open Doors, Anne van der Bijl. “Dan zijn er geen gevangenismuren, geen gesloten deuren. En dat geloven we nog steeds. Christenen in de vervolgde kerk vertellen ons van de kracht die ze ervaren van onze gebeden.”

Lijdende Kerk in het nieuws
Christen-zijn in Noord-Korea is enorm zwaar. Het leven voor de gemiddelde Noord-Koreaan is gericht op overleven. Voor christenen is het mogelijk nog zwaarder. Als een christen niet ter plekke wordt doodgeschoten, wordt hij gearresteerd, naar een heropvoedingskamp of gevangenis gestuurd en gemarteld. “Ik bleef bidden voor mijn onderdrukkers. Ik bracht het in gebed voor God en vroeg God om hen te vergeven, zodat ook zij Hem zouden leren kennen.” Dat is wat de Noord-Koreaanse Hea-Woo vertelt over hoe de Here God haar hielp in een concentratiekamp in Noord-Korea.

Een gewapende groep in het noorden van Nigeria houdt sinds 19 mei zeventien christenen vast. De christenen waren bij elkaar voor een koorrepetitie. Terwijl ze aan het oefenen waren, bestormde een gewapende groep het terrein. Volgens de Nigeriaanse politie ging het om een fors aantal mannen. “De gewapende mannen losten een aantal schoten en namen vervolgens verschillende kerkleden mee,” vertelt een woordvoerder. Onder de slachtoffers bevinden zich de pastor, zijn dochter en tenminste negen vrouwen. Hun verblijfplaats is onbekend. “De aanval heeft veel angst en verdriet veroorzaakt bij de gelovigen”, vertelt een veldwerker.

Dit is slechts een greep uit de berichten van de afgelopen tijd. Het geweld tegen christenen neemt toe. Het is nauwelijks voor te stellen wat voor impact dit heeft op de lokale kerk. Toch gelooft de organisatie Open Doors dat christenen in ons land een verschil kunnen maken in het leven van vervolgde christenen. “Landsgrenzen en gevangenismuren belemmeren ons gebed niet!”

Meer informatie over de Nacht van Gebed voor vervolgde christenen en een overzicht van de overige gebedslocaties, is te vinden op opendoors.nl/nacht.
In Boskoop: Parklaan 1b
Aanvang: 22.00 uur – Einde: 6.00 uur

*) Eerder nam Bethel zelf geregeld het initiatief.