Najaarsnieuws van de Betheltheek

 • Tot eind 2020 blijft de Betheltheek tweewekelijks op zaterdagmorgen geopend, tussen 10 en 12, en alleen op afspraak. Lees hieronder wat dat betekent.
 • Een abonnement kostte in 2020 EUR 12,50 per jaar. Dat bedrag wordt in 2021 niet aangepast.
 • Een abonnement wordt niet verlangd. Het leengeld bedraagt 1 euro per boek of dvd. Bereken wat voor u het voordeligst is.

Onze gemeente heeft een eigen uitleenbibliotheek, die – voor ‘corona’ en hopelijk in de toekomst opnieuw – iedere zondag na de samenkomst open is. Abonnees van de Betheltheek kunnen voor 12,50 euro per jaar onbeperkt mooie, interessante en opbouwende boeken lenen: romans, studieboeken, levensbeschrijvingen, kinderboeken enzovoort. Ook bevat de collectie tientallen dvd’s, waaronder speelfilms en kinderproducties. Niet-abonnees betalen een euro leengeld per dvd of boek (print; geen e-books). Lid worden? Even kijken wat de Betheltheek allemaal in de kast heeft staan? Gewoon even doen. Want ook afgelopen jaar zijn weer tientallen prachtige, interessante, opbouwende boeken in de collectie opgenomen. De ‘echte’ leestips bevelen we altijd extra aan…

De Betheltheek op zaterdag

De Betheltheek is sinds 6 juni 2020 minder vaak geopend, en alleen op afspraak. Waarom blijft een abonnement 12,50 per jaar kosten?

 • Het aantal boeken of dvd’s dat abonnees per keer kunnen lezen, is onbeperkt.
 • De uitleentermijn is nu zes weken.
 • U betaalt geen boete bij ‘te laat’ terugbezorgen.

Zie verder “Corona in de Betheltheek”, hieronder, voor meer details.

Wie nu een abonnement heeft tot en met 2020, hoeft dat niet verlengen. Ieder gemeentelid / geregelde bezoeker van Bethel kan ‘losse’ boeken of dvd’s lenen voor 1 euro per stuk, voor zes weken.

Dat betekent dat u voordeliger uit bent als u in een heel jaar maximaal 12 boeken en/of dvd’s zou lenen. Leent u in een jaar tijd méér dan 12 stuks, dan kunt u beter een abonnement nemen of uw bestaande abonnement aanhouden.

Mocht u een abonnement willen nemen, of juist willen opzeggen per 2021, laat dit dan weten via email of bij uw eerstvolgende bezoek aan Betheltheek.

Wat vindt u in de Betheltheek?

Wij lezen o.a. het aanbod en de tips uit de catalogus ‘Lees en Luister’ van de samenwerkende christelijke uitgevers, recensies en advertenties in de belangrijkste evangelische tijdschriften. Verder bekijken we geregeld het aanbod in twee winkels. Daardoor is de Betheltheek behoorlijk bij als het om de nieuwste titels gaat. Soms komt u op de plank iets tegen als een rechtstreeks gevolg van boeken en auteurs die in preken op zondag worden genoemd… Hebt u zelf een tip en zou een boek graag aangeschaft willen zien? Laat het ons weten.

Ook het oudstenteam en onderwijsteam van Bethel adviseren de Betheltheek bij het aanschaffen van boeken, of om iets niet in de collectie op te nemen. De visie van Christengemeente Bethel is dat leden en bezoekers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen geloofsopbouw, en daarin goede beslissingen nemen over wat zij lezen en nadenken over alle informatie die in onze samenleving tot ons komt.


Een opvallende nieuwe aanwinst – al is het alleen maar door het formaat – in dit verband is ‘Het Omega-Dossier’. Dit is geschreven voor mensen die méér willen ervaren van Gods Koninkrijk, in de context van onze zogenaamde postmoderne tijd; mensen die niet tevreden zijn met simpele antwoorden, maar dieper willen graven. Aanbevolen!

Bent u al lid van Bethetheek, maar hebt u uw abonnementsgeld voor 2020 nog niet betaald? Maak dit dan a.u.b. snel in orde.

Corona in de Betheltheek

De Betheltheek is weer open, en wel op zaterdagochtend, om de andere week en alleen op afspraak. Voor het eerst sinds Coronacrisis gebeurde dat op 6 juni.
De data voor de rest van 2020 zijn: zaterdag 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november, 5 december en 19 december – steeds van 10.00 tot 12.00 uur.

We doen dit onder de volgende voorwaarden:

 • De uitleentermijn is maximaal zes weken en boetes worden niet geïnd.
 • Leners geven vooraf aan te zullen komen, per e-mail of telefonisch.
 • De Betheltheek helpt één persoon tegelijk, die maximaal 15 minuten de tijd krijgt om in de boeken- en DVD-kast te kijken (zonder hulp van de Betheltheek-medewerker) en te laten inschrijven.
 • De bestaande catalogi (op auteursnaam en op titel) liggen klaar.
 • Catalogi zijn ook als pdf beschikbaar en kunnen voor mensen zonder internet ook toegezonden worden.
 • Er zijn twee tafels, een om in te leveren, een om uit te lenen.
 • Een flacon met desinfectiemiddel is beschikbaar en leners worden verzocht die te gebruiken om hun handen te reinigen, vooraf en na hun bezoek aan de Betheltheek.
 • Ook alle overige richtlijnen van het RIVM zijn van kracht. Iedereen houdt anderhalve meter afstand van elkaar. Mensen die klachten hebben die mogelijk duiden op Corona of een zieke hebben in hun huishouden, mogen niet naar Bethel komen.
 • In de hal van het gebouw wordt een wachtruimte ingericht, met een paar stoelen. Ook daar moet anderhalve meter afstand gehouden worden.
 • Na afloop reinigt het Betheltheek-team de tafels en eventueel de toiletten.

Bent u lener van de Betheltheek, of hebt u interesse, en zou u graag willen komen? Geef dit aan in een mailtje aan [email protected] of een telefoontje naar 0182-632332. Zowel leden als niet-abonnees zijn welkom; niet-abonnees betalen leengeld per boek of dvd (zie boven).

Studiemateriaal Theologische Vorming (hbo-niveau)

De Betheltheek heeft voorjaar 2018 de beschikking gekregen over het complete schriftelijk studiemateriaal van een deeltijd HBO-opleiding op het gebied van theologische vorming, bijbelse exegese en gemeentewerk. Dit materiaal is gedateerd – nieuw materiaal zouden wij niet willen en mogen aanbieden – maar verder helemaal intact. Elke map is op aanvraag beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen een of meer mappen reserveren bij ‘Bethelthecaris van dienst’ op zondagmorgen. Maximaal een week later of, als het meezit, binnen enkele minuten ligt dan de reservering klaar. De normale uitleentermijn is van kracht (drie weken), met mogelijkheid van verlenging. Dat geldt ook voor de overige voorwaarden.

Een greep uit de thema’s en onderwerpen:

Uitgebreide inleiding en analyse van diverse bijbelboeken, o.a. Handelingen, Koningen, Profeten, Openbaring; Thora, Pentateuch en inter-testamentaire geschriften
Christus en Christologie
Paulus en de brieven van Paulus
Algemene Kerkgeschiedenis en Nederlandse Kerkgeschiedenis
Systematische Theologie en deelonderwerpen daarvan
Verlossingsleer (soteriologie)
Evangelistiek
Hebreeuws
Grieks
Missiologie
Spiritualiteit
Gemeentevorming
Moderne Theologie
Wereldreligies

(en meer)