Bijbellezen is belangrijk. Psalm 1 leert ons dat we ons dag en nacht in Gods onderricht mogen verdiepen. Dan zullen we worden als een boom geplant aan stromend water. Wie wil dat niet? Wat een vreugde geeft het als we door Gods onderricht relaties tussen mensen onderling en onze relatie met God weer zien herstellen. Maar bijbellezen is niet altijd makkelijk. Er zijn genoeg hindernissen die ons er van kunnen weerhouden om onze Bijbel te pakken en te gaan lezen. Hier wat tips.

Strijdvaardigheid
Als er iemand is die niet wil dat je de Bijbel leest, dan is het de duivel. Hij zal je allerlei redenen en afleidingen geven om de Bijbel te laten verstoffen. Daarom is het belangrijk om strijdvaardig te zijn. Om de wil te hebben om het goede te doen, ook al wil iemand je daar van afhouden. Het is niet voor niks dat Paulus in Efeze 6:17 zegt dat de woorden van God een zwaard van de Geest in je geestelijke strijd zijn. Dus ga de strijd aan! Laat je niet afleiden en pak je zwaard op!

Kies je moment
Ken je het, dat je aan het einde van de dag moe bent? Werken, gesprekken, kinderen, sociale contacten, enzovoort. In de avond denk je dan ineens, oh ja, bijbellezen… Ja, dan is het soms inderdaad moeilijk om van de bank te komen, Netflix uit te zetten en je bijbel te pakken. Kies daarom een goed moment van de dag. Als je nog fris bent bijvoorbeeld. Sta eens een kwartier eerder op en neem die tijd om de Bijbel te lezen en te bidden.

Wie schrijft die blijft
Soms kijk ik naar m’n dochter en merk ik dat als ik haar iets verteld hebt, ze het binnen no-time weer is vergeten. Handen wassen na het plassen bijvoorbeeld. Elke keer vergeet ze het. Het ene oor in en het andere uit. Dat heb ik soms met bijbellezen. Ik vergeet soms gewoon wat ik gelezen heb. Bij een preek heb ik dat ook wel eens. De volgende dag weet ik dan niet meer waar het over ging. Of dezelfde avond nog… Wat mij helpt is om het op te schrijven. Ik lees een stukje, denk daar over na, bid er voor en schrijf dan in een boekje wat me aanspreekt, waar ik dankbaar voor ben of waar ik in wil groeien. Mij helpt dat echt! Een vergelijkbare tip is de Bijbel hardop lezen. Dit werkt ook voor sommige mensen.

Moeilijk en saai
De Bijbel is een verzameling oude geschriften. Gelukkig naar het Nederlands vertaald, maar desondanks geschreven op een manier die soms ver bij ons vandaan staat. De mensen gingen vroeger gewoon anders met teksten om. Gevolg is dat we de dingen die we in de Bijbel lezen soms moeilijk of saai vinden. Herkenbaar? Dan is het handig om een hulp te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een dagboek dat iets vertelt over het bijbelgedeelte. Of een achtergrondboek bij het bijbelverhaal. Tegenwoordig kun je ook terecht op YouTube of beluister eens een podcast. Als je meer informatie over een bijbelboek wilt hebben dan raad ik je bijvoorbeeld de filmpjes van Bible Project op Youtube aan. Ze zijn wel in het Engels helaas. Maar dan kun je je daar ook gelijk in ontwikkelen 😉

Laat je inspireren
Psalm 1 zegt dat we vreugde kunnen vinden in Gods onderricht. Voor mij is dat zeker zo! Ik kan enorm genieten van de dingen die in de Bijbel staan en die me iets vertellen over God. Soms is het ook lastig en schuurt het. Omdat ik met mezelf word geconfronteerd. Maar uiteindelijk ervaar ik dan dat het me toch dichter bij God en andere mensen brengt. Miljoenen mensen ervaren vreugde in God en het lezen van de Bijbel. Laat je door die mensen en verhalen inspireren en aanmoedigen! Het is echt de moeite waard.

Arno van Oeveren

Tips voor dagboeken:

–        Psalmen- of Spreukendagboek van Tim Keller

–        Dicht bij Jezus van Sarah Young

–        Kom op adem van verschillende vrouwen

–        Hoop voor iedere dag van Billy Graham

–        Bijbel-app voor op je telefoon met verschillende leesplannen

Tips voor achtergronden:

–        Podcast of Youtube-kanaal van Bible Project (Engels)

–        Podcast Dit is de Bijbel

–        Website van NBG

–        Studiebijbel van verschillende bijbelvertalingen (NBV, HSV, BGT)

–        Sleutels tot de Bijbel van David Pawson